Doneaza Acum!

"Caravana Alege 2! Ascultă-ți plămânii!" debutează la Pitești

În luna noiembrie marcăm luna de luptă împotriva cancerului pulmonar. Caravana Alege 2! Ascultă-ți plamânii!, primul eveniment inițiat și susținut de reprezentanții societății civile se va derula în 5 orașe: Pitești, Timișoara, Cluj, Iași și București și va expune un plămân gigant care va afișa informații cu privire la cancerul bronhopulmonar, iar voluntarii asociației vor distribui materiale informative și vor promova vizitele la medicul de familie sau la cel specialist la primul semn de boală. Deși în ultima decadă a fost înregistrată o evoluție a abordării și tratării cancerului pulmonar, la nivel global, cancerul pulmonar rămâne principala cauză de deces prin cancer. Rata de supraviețuire la 5 ani pentru cancerul pulmonar este de aproximativ 20%. Asta înseamnă că, dintr-un total de 100 de pacienți, doar 20 vor fi în viață la 5 ani după diagnosticare.

În 2018, conform datelor Globocan, au fost identificate în România 11.340 de cazuri noi de cancer pulmonar, peste 8.000 dintre aceste fiind înregistrate în rândul bărbaților. Această maladie este principala cauză de mortalitate oncologică, 10.277 de persoane pierzându-și viața în 2018.

Caravana Alege 2! Ascultă-ți plămânii! debutează în luna conştientizării cancerului pulmonar la Pitești si are ca obiectiv creșterea gradului de conștientizare și educare cu privire la simptomele și factorii de risc ale cancerului pulmonar în rândul publicului larg. Vom discuta, în cadrul evenimentelor din fiecare oraș, cu specialiști despre cum pot detecta primele simptome și despre importanța efectuării de controale regulate. Un diagnostic precoce și o abordare pluridisciplinară a bolii se traduc într-o speranță de viață mai crescută pentru pacient.

"Ne dorim încurajarea persoanelor cu simptome relevante să se prezinte la medicul lor de familie, cu scopul de a diagnostica mai multe cazuri de cancer pulmonar într-o fază incipientă. Din păcate, în România, procentul pacienților diagnosticați cu carcinom bronhopulmonar în stadiu metastatic trece de 70%. De fapt, educația pentru sănătate cu accent pe prevenire lipsește în cazul majorității românilor. Din aceasta cauză, cele mai multe dintre bolile oncologice sunt diagnosticate în stadii avansate şi metastatice", declară Alina Comănescu, fondator al Asociației Sănătate pentru Comunitate.

"Ne bucurăm să putem contribui la încă un proiect de bine, ce are în vizor sănătatea. Cifrele statistice ce vorbesc despre cancerul pulmonar sunt extrem de îngrijorătoare și credem că un prim pas și foarte important este acela de a fi informați", crede Alexandru Tudose, cofondator Varyafin.


Caravana Alege 2! Ascultă-ți plamânii! începută în luna de luptă împotriva cancerului pulmonar își începe călătoria la Pitești în data de 28 noiembrie, urmând să poposim în Iași, Cluj și Timișoara pe parcursul lunii decembrie și să ne încheiem călătoria în București, la finele lunii ianuarie. Pe parcursul acesteia vom informa publicul larg cu privire la simptomele și factorii de risc ale cancerului pulmonar și vom promova importanța efectuării unor controale anuale.

Și tu poți ajuta!

Implică-te pentru oameni - Și tu poți face lucruri mărețe alături de noi. Hai să-i ajutăm pe cei care au nevoie de noi!

TOP